De hofhouding van Praline

Belgische Praline heeft al een hele tijd de touwtjes op Splinterhill stevig in haar pootjes. Als een moeder overste regeert ze over haar volk. Alert op elke misstap van een van de anderen, er als de kippen bij als er sprake is van enige onenigheid tussen de anderen, oplettend zodat elk op de grond vallend stukje eetbaars in haar mond kan verdwijnen.

Nu heeft ze haar huisgenoten ook ingezet om taken voor haar op te knappen.
We hebben een rieten koffer met daarin hondenspeelgoed. Praline kan die koffer niet openmaken, ze heeft geen flauw idee hoe dat moet maar ze wil wel die speeltjes hebben. Ze heeft het eenvoudig opgelost. Als ze iets uit de koffer hebben wil wordt er een bevel richting Ellis verstuurd. Ellis kan de koffer namelijk gewoon open maken. Ellis luistert ook als Praline daarom vraagt: ze opent braaf de koffer op bevel, doet een stapje achteruit zodat Praline kan pakken wat ze hebben wil.

En ook Poes de kat is ingehuurd. Praline is een verwoed muizenjager en als Poes niet snel genoeg een muis in huis te pakken heeft staat Praline altijd klaar om het karwei af te maken. Nu blijkt dat de kat haar eigen gebruiksaanwijzing niet goed gelezen heeft. Haar taak is om te zorgen dat er geen muizen in huis zijn, maar Poes brengt ook doodleuk levende muizen binnen. Poes jaagt de muis op en Praline vangt hem. Wat ik nu laatst zag is bijna niet te geloven. Ik zie Poes door het kattenluikje de kamer binnenkomen, dat wil zeggen: ze steekt haar hoofd door het luik met een muis in de bek, laat de muis los in het zicht van Praline en gaat verder buiten op rooftocht.  Drie maal raden wat Praline met de muis doet.

Inmiddels is het kattenluik vergrendeld. Poes mag alleen naar buiten of naar binnen als ze zich bij een van de deuren meldt en na controle of ze alleen is mag ze binnen.

Ja, Praline heeft haar zaakjes goed voor elkaar.