Als fokker van Cairn Terriers proberen wij er alles aan te doen om gezonde, leuke en vrolijke Cairns te fokken. Een hele verantwoordelijkheid, die wij serieus nemen. Wij houden ons aan het Basisfokreglement Welzijn en Gezondheid van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en aan het rasspecifiek Verenigings fokreglement van de Nederlandse Cairn Terrier Club. Met de grootste zorg zoeken wij de dekreuen voor onze teven uit. Daarbij letten we op karakter, gedrag, mogelijk bekende gezondheidsrisico’s en uiterlijk. Regelmatig gaan we met onze teven naar het buitenland voor een dekking omdat de basis waarop we kunnen fokken daardoor verbreed wordt. Om diezelfde reden is een aantal jaren terug de reu Nacho uit de bekende Wolfpit kennel van Lydia Hutchinson vanuit de Verenigde Staten bij ons komen wonen. Tijdens de dracht krijgt een moederhond speciale voeding en kan ze zich in alle rust voorbereiden op haar nest. Onze teven bevallen altijd in de huiskamer en de pups met hun moeder blijven daar totdat ze opgehaald worden. Onze honden zijn gewend om dag en nacht bij elkaar en bij ons te zijn, de moederhonden vinden het daarom niet fijn om ergens rustig in een aparte kamer te liggen met hun kroost. Zodra de pups oud genoeg zijn worden ze langzamerhand bijgevoerd en wordt er veel aandacht aan de socialisatie besteed.

Chip, titeren en levershuntcontrole

Nadat de pups door de Raad van Beheer van een chip zijn voorzien wordt er een afspraak gemaakt om de pups op de aangeboren en erfelijke afwijking portosystemische shunt te laten testen door de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht. De uitslag hiervan krijgt u bij de koop van de pup van ons. Rond de 7 weken worden de pups getiterd door Diewertje Bos-Boer van 2D Dierenartsen in Otterlo en op basis van die uitslag krijgen zij een entadvies op maat. Soms wordt op basis van het advies de eerste enting bij ons gegeven. In de meerderheid van de gevallen hebben de pups nog voldoende bescherming van de moeder en krijgt de eigenaar het advies om over 3 weken de pup opnieuw te laten titeren en dan op basis van de uitslag te kijken of de pup gevaccineerd moet worden. M.a.w. er wordt geprobeerd het juiste tijdstip voor de vaccinatie te bepalen, zodat de pup afdoende maar niet overbodig de entingen krijgt. Natuurlijk wordt de gezondheid van elke pup door de dierenarts gecheckt. De bevindingen van de dierenarts staan weergegeven in het Europees Dierenpaspoort dat bij de pup hoort, samen met een overzicht van de titeruitslag, eventueel gegeven entingen, de data van ontwormen en de eventueel gebruikte vlooienbestrijding. Als de stamboom al door ons is ontvangen bij het verlaten van het nest, dan heeft u deze van ons meegekregen. Als wij de stamboom nog niet binnen hebben, dan wordt die zo snel mogelijk na ontvangst nagezonden of hebben we de afspraak gemaakt dat u de stamboom zelf bij ons ophaalt als de pup van zijn/haar puppyvacht wordt ontdaan door ons. Nieuwe eigenaren, die nog geen lid zijn van de Nederlandse Cairn Terrier Club, krijgen van een ons een jaarabonnement op het Cairn-Nieuws (het clubblad van de rasvereniging). Dat stopt na 1 jaar automatisch maar we hopen natuurlijk dat de eigenaren lid blijven!

Koopovereenkomst

Een pup wordt verkocht met een koopovereenkomst, hierin staan de afspraken die wij als fokker met de nieuwe eigenaar van de pup hebben gemaakt. Mochten wij of de dierenarts een afwijking of gezondheidsprobleem aan de pup zien, dan overleggen we dat met de koper, wordt dit vastgelegd in de koopovereenkomst en is de aanschafprijs aangepast. Ook krijgt u de Bijsluiter Cairn Terrier mee, waarin u geinformeerd wordt over het ras, de verzorging, opvoeding en bij bij Cairn Terriers voorkomende gezondheidsproblemen (via de Nederlandse Cairn Terrier Club). Elke pup eigenaar krijgt daarnaast een zeer uitgebreide Handleiding mee met. Vanzelfsprekend hoort ook een puppypakket met voer, speeltje, kluifjes en nestlap tot de uitrusting van de pup.

Bij de nieuwe baas

Nadat de basis voor een goed Cairn-leven bij ons is gelegd is het daarna aan de nieuwe eigenaar om dit voort te zetten. Het is daarbij van belang dat u goed kennis neemt van de adviezen met betrekking tot voeding, beweging, vachtverzorging en opvoeding, die in de Bijsluiter Cairn Terrier en in de Splinterhill handleiding zijn aangegeven. Te veel eten, te snelle opbouw van beweging en foute vachtverzorging kunnen tot (gezondheids)problemen leiden, die gemakkelijk te voorkomen waren geweest. Een verkeerde opvoeding, en dat kan zowel een niet consequente opvoeding als een te strenge begeleiding zijn, kan ertoe leiden dat de Cairn gedrag gaat vertonen dat niet gewenst is.  Het volgen van een puppycursus is bij een Cairn pup zeker op zijn plaats. Vaak doen ze het daar minstens net zo goed als honden van grote rassen: een Cairn is namelijk graag met zijn baas bezig! Laat u niet ontmoedigen door opmerkingen dat een Cairn daar te eigenwijs voor is, een Cairn Terrier leert graag en snel.

Contact

In het geval van vragen of problemen kunnen onze puppykopers altijd contact met ons opnemen, wij zullen dan samen naar een oplossing zoeken. Wij stellen het zeer op prijs als puppy eigenaren vroegtijdig contact met ons opnemen en niet pas als de problemen escaleren. Een goed contact tussen fokker en koper vinden wij namelijk van heel groot belang! We vinden het daarom leuk om ook als alles goed gaat met de pup zo af en toe eens wat van hem of haar te horen.

Ondanks alle zorg en aandacht kan er altijd iets mis gaan: een hond is een levend wezen en kan net als mensen ziek worden. Dit weet je als fokker helaas nooit van te voren. We doen ons uiterste best om te voorkomen dat wij een hond fokken met een aangeboren afwijking maar we zullen dit waarschijnlijk niet altijd kunnen voorkomen. Als dit zou gebeuren, dan verzoeken wij een eigenaar zo snel mogelijk contact met ons op te nemen, zodat we samen naar een juiste oplossing kunnen zoeken.

Ook in het nieuwe huis kan er iets anders lopen dan verwacht: mocht de hond om wat voor reden dan ook niet langer zou kunnen blijven, dan willen wij graag de mogelijkheid hebben om de hond terug te kopen c.q. terug te nemen. We zouden het heel erg naar vinden als een door ons gefokte hond op marktplaats een nieuwe baas zoekt, het is voor alle partijen beter als de Cairn dan terugkomt bij ons.

Wij zien onze pups graag in nestverband terug. Daarom proberen we om op de Jongehondendag van de Nederlandse Cairn Terrier Club een nest reünie te organiseren, waarbij ook de moederhond (en indien mogelijk de vader) aanwezig is. De datum van deze dag kunt u terug vinden in het activiteitenoverzicht van de Nederlandse Cairn Terrier Club op nctc.nl