Thuis hadden wij sinds 1971 een West Highland White Terrier. Een aantal jaren later zag mijn vader op een zebrapad in Wassenaar een donkere Westie  in zijn eentje oversteken. Na zoeken in hondenboeken bleek dat de Cairn Terrier te zijn. Kortom: wij wilden graag zo’n donkere Cairn bij onze witte Westie. Een Cairn was in die tijd moeilijk te krijgen en na lang zoeken kwamen we een rode Cairn op het spoor. Dat werd Pippeloen van Herderswiekhof, geboren in januari 1975.

Pippeloen van Herderswiekhof

Pippeloen was gefokt door mevrouw A.A. Denee-van Dompselaar in Hierden en dit was haar laatste nest. Toen wij in maart 1975 Pippeloen kwamen halen waren alle Herderswiekhof Cairn Terriers al verhuisd naar Will (Smits-)van Exter in Friesland en vormden daar de basis voor de Tjongervallei Cairn Terriers.

Een rode Cairn was natuurlijk erg leuk, maar de wens naar een hele donkere bleef en zo deed eind 1976 Ariste von den Erftpiraten uit Duitsland haar intrede.

Het eerste nest Cairn Terrier pups fokte ik in 1977, samen met mijn moeder, uit Pippeloen van Herderswiekhof en Zorroh van Herderswiekhof. Uit dit nest bleef Splinterhill’s Alusha.

Alusha werd later de moeder van Nederlands en Internationaal Kampioen Splinterhill’s Kind of Wisdom, Belgisch, Luxemburgs, Frans, Duits en VDH Kampioen, KfT-Jugend Champion, Bundesjugendsieger 1986, Bundessieger 1988. Met Jumbo zijn we half Europa rondgereisd, van Denemarken tot Portugal. Uiteindelijk heeft hij 27 CAC’s gewonnen in 6 verschillende landen. De vader van Jumbo was Engels Kampioen Bankfoot Devoran. Thuis heette hij Devildog. Een van de meest indrukwekkende honden, die ik ooit gezien heb en zeer gespecialiseerd in het uitbreken uit zijn kennel.

Yvo’s ouders waren destijds ook erg actief op het Cairn Terrier front. Zijn moeder fokte jarenlang met regelmaat nesten Cairn Terriers onder de kennelnaam Clanmacq-Ick’s. De honden, waar zij mee begon, kwamen uit de bekende Avenelhouse kennels van mrs H. Small en de Uniquecottage kennels van mrs J.G. Parker Tucker. Ook Yvo kreeg een eigen Cairn, Avenelhouse Golden Pipit. Zowel met Pipit als met haar dochter Tulah werden een aantal nesten gefokt. Van Yvo’s moeder kreeg ik in 1978 Clanmacq-Ick’s Squirrel. Squirrel was de dochter van Redletter Master Mind en Engels Kampioen Redletter Miss World. Redletter Cairn Terriers vond ik altijd prachtige Cairns, dus ik was daar erg blij mee! Om in dezelfde lijn door te kunnen gaan importeerden we in 1984 Twinlaw Spring Moon, een blonde teef uit het laatste nest dat mrs Alice Henderson, de partner van mr Bradshaw (Redletter), fokte met de honden van Mr Bradshaw. Helaas is het, ondanks grote inspanningen, nooit gelukt om met Spring Moon een nest te fokken.

Twinlaw Spring Moon Splinterhill Cairn Terriers


Toen onze kinderen klein waren kwam het showen en fokken op een wat lager pitje te staan, maar uiteindelijk kwam in 1992 toch een leuke donkere teef van 6 maanden oud uit Engeland naar ons toe. Haar naam was Uniquecottage Charcoal. Ruim een jaar later kwam er een rode reu bij, Uniquecottage Gold Badge. Uit het laatste nest van deze twee Cairn Terriers bleef de enige pup uit dit nest: Quoymeasson’s Quicksilver en daar zijn we mee verder gegaan. Van Quicksilver hielden we twee dochters, Lest Best en Quintessence.

Met Eevee (Lest Best) en Didi (Quinetessence) zijn we verder gegaan. Uit het nest van Lest Best bleef Splinterhill’s Kyle Rhea en van Quintessence bleef dochter Splinterhill’s Jingle Bells bij ons. De dochter van Jingle Bells, Splinterhill’s Kit Kat’s Chat en de kleindochter van Lest Best, Pepper, behoren nu tot de jongere garde.

In 2004 kochten we Ol’Kyarnrowen’s Kind of Magic van Gerrie Bathoorn en met haar kwamen de ondeugende streken ons huis weer binnen! Het eerste nest van Gimmick met de Engelse Kampioen Uniquecottage Tidy Shoes zou heel belangrijk voor ons blijken te worden. Met drie van de teven werd verder gefokt: met Splinterhill’s Zest for Life en Splinterhill’s Zus en Zo in Nederland en met Splinterhill’s Zip in Gold in Engeland en Nederland.


Om met Zip in Gold te beginnen: zij heeft nakomelingen in Engeland, Nieuw Zeeland, Zweden en diverse andere landen. Bij ons wonen Glenchess Clean Sweep, Splinterhill’s Queen for Life, Quoymeasson’s Black Queen’s March en Quoymeasson’s Ailsa Pink.

Van Zus en Zo stammen Splinterhill’s Dutch Gold en Splinterhill’s Imp of Mischief af en daarmee o.a. Splinterhill’s Kyle Rhea, Splinterhill’s Jingle Bells, Pepper, Splinterhill’s Kit Kat’s Chat Marie’s Magic Qualitystreet Orange Cream en Splinterhill’s What Next.

De donkere dame van de familie, Zest for Life heeft ook donkere nazaten: o.a. Splinterhill’s Top Secret, Ol’Kyarnrowen’s Devil Wears Prada, Splinterhill’s Zaza Zinzi en Splinterhill’s Atlantic Black. Zaza Zinzi is op onderstaande foto nog ‘licht’, maar dat is ze nu niet meer!

Splinterhill 4 generaties Cairn Terriers
4 generaties met Ol’Kyarnrowen’s Kind of Magic, Splinterhill’s Zest for Life, Splinterhill’s Top Secret en Splinterhill’s Bohemian Rhapsody
Cairn Terrier Caledonian Dutch Penny of Wolfpit

Als versterking van de clan kwam enkele jaren terug uit Amerika Caledonian Dutch Penny of Wolfpit naar Nederland. Hij is de vader van Splinterhill’s Kit Kat’s Chat, Quoymeasson’s Black Queen’s March en Pepper.

Omdat we er zelf veel plezier aan beleven fokken wij regelmatig een nestje Cairn Terriers. Gezondheid en karakter staan hierbij voorop, maar we proberen daarbij om ook qua uiterlijk rastypische Cairns te fokken en te showen.

In principe blijven honden waar niet meer mee gefokt wordt bij ons. Omdat we toch graag willen blijven fokken is af en toe een nieuwe generatie moederhonden noodzakelijk. Omdat we niet een (nog) groter aantal honden in huis willen hebben plaatsen we af en toe een puppy teef in een gastgezin in ruil voor het “lenen” van de hond voor twee nestjes. De hond komt tijdelijk bij ons terug voor de bevalling en het verzorgen van de pups en gaat daarna terug naar de eigenaar. Tot nu toe bevalt dat goed en worden afspraken altijd nagekomen.

De jongste garde: Splinterhill’s Real Black Devil, Splinetrhill’s Rhapsody in Blue (zoon en dochter van Nacho en Sweep) en No Copyright Iceman uit Finland: