De kleine Amerikaanse floephond

In juli werd Sweep loops, zodra ik zag dat ze loops was haalde ik haar uit de groep. Sweep hoort namelijk in de groep met Nacho, Jazz en Nibb-it. Tot de dag ervoor was ze nog zonder problemen uit wandelen geweest met Nacho. De Amerikaan geeft altijd aan als een teef loops is, heel makkelijk……
11 dagen na het moment dat ik gezien had dat ze loops was ging Sweep op bezoek bij Rio en werd ze gedekt. Uit de echo een aantal weken later bleek dat er in elk geval 6 pups te zien waren, waarschijnlijk zelfs 7 en over een 8ste pup werd getwijfeld.

Uiteindelijk werden er 7 prachtige pups geboren, 4 reuen en 3 teven, 3 hele donkere en 4 lichtere. Pups groeiden en bloeiden, een probleemloos nest. Heel blij waren we met ze.

Vorige week kreeg ik bericht van de Raad van Beheer. Bij het afstammingsonderzoek was gebleken dat “het DNA van 1 of meerdere pups niet overeenkwam met het DNA van de opgegeven vaderhond”. Ik wist niet wat ik zag, in eerste instantie denk je dat er een fout in het laboratorium is gemaakt. We wisten immers zeker dat ze niet door een andere reu gedekt was….. Het enige dat ik gedaan heb is gebruik maken van Nacho’s neus om te kijken of ze dekrijp was, maar daarbij heb ik Sweep steeds aan de lijn gehouden. Lijkt dus uitgesloten dat daar “iets” gebeurd zou zijn”.

Uiteindelijk hebben we besloten om toch te laten bekijken of Nacho’s DNA wel zou matchen, zeker nadat ik hoorde dat het hele nest niet van Rio kon zijn. En inderdaad, vandaag kwam de uitslag van het DNA onderzoek. Die kleine floephond is inderdaad de vader van de 7 pups. Hoe hij het voor elkaar gekregen heeft weten we nu nog niet. Gelukkig is het een vaderhond die voor dit nest is toegestaan, een herhaling van de combinatie van vorig jaar.

Hiermee is toch wel weer het belang van afstammingsonderzoek aangetoond. We hebben zelf Silver uit dit nest gehouden (ja inderdaad een zilvergrijze dame) en het ligt voor de hand dat voor een van haar nesten in de toekomst voor Nacho als vaderhond zou zijn gekozen met alle gevolgen van dien.

Graag wil ik de Raad van Beheer bedanken voor de plezierige en constructieve wijze waarop we het slippertje van Nacho administratief in goede banen hebben kunnen leiden. Fijn dat een Kennel Club zo positief meedenkt!

Terwijl ik dit schrijf kijken Colette, Devil en Silver me aan en ik betrap me erop dat ze toch echt de looks van hun echte papa niet hebben mee gekregen. Ze lijken op hun moeder en haar familie (mama Sweep, oma Pinky, overgrootmoeder Devil, overovergrootmoeder Katja, overoverovergrootrmoeder Gail).