Hiep Hiep Hoera: Gimmick 17 jaar

Vandaag, 19 januari 2021, word je alweer 17 jaar, wat een enorme leeftijd en nog in goede conditie. Je wordt wat stijf en stram soms, ziet niet meer alles en hoort weinig. Dat wil zeggen … het woord koekje blijk je toch altijd weer wel te horen.

Je kwam in maart 2004 bij ons. We herinneren ons het als de dag van gisteren. Ik mocht jou bij Gerrie Bathoorn uitzoeken. Mijn gevoel ging naar een pup uit een ander nest uit maar mijn verstand zei mij dat ik jou moest kiezen en daar hebben we nog geen dag spijt van gehad. Je bent en was een vrolijke, blije en opgewekte Cairn. Stout, brutaal, lief voor de kinderen en je ontwikkelde je tot de mater familias van de Splinterhill clan. Jouw leiderspositie, met dochter Gail als secondant, werd heel lang door alle Cairns geduld tot het moment dat je dat zelf niet meer nodig vond. Vanaf dat moment stond je naast de wet. Naast de wet is niet helemaal waar. Misschien wel naast de hondenwet maar toch niet naast de mensenwetten. Er komt hier regelmatig iemand op bezoek die altijd heerlijke gebakjes meeneemt. Nog niet zo heel lang geleden kreeg je het in je hoofd dat jij ook wel zo’n lekkere moorkop wilde hebben. Wij stonden met drie man sterk erbij en keken ernaar: in vogelvlucht jatte je de moorkop van de tafel en in no time had je de helft op……..de andere helft hebben we voor Yvo kunnen redden. Ik dacht dat dames op jouw leeftijd daar niet meer toe in staat zouden zijn. Maar ja, jij bent bijzonder, Gimmick.

Hoewel je niet veel geshowd bent in je jeugd (veel hondenshow bezoek en kleine kinderen is slecht te combineren) hebben we je wel af en toe op een hondenshow uitgebracht. De eerste keer was je 4 maanden oud op een gemeenschappelijke jongehondendag van een aantal Terrierclubs en tot mijn grote verbazing werd je daar niet alleen eerste in jouw leeftijdscategorie maar versloeg je alle Terrierrassen uit alle leeftijdscategorieën, wat een geweldige dag was dat!

Later, in de veteranenklas, heb je als grand old lady altijd goed je best gedaan en diverse veteranentitels mee naar huis genomen. Op bijna 15 jarige leeftijd mocht je voor de grap nog eens mee naar de kampioenschapsclubmatch en jouw verschijning en leeftijd ontroerde de keurmeester zo dat ze tranen in de ogen kreeg. Jij genoot die dag van alle aandacht en liep net als vroeger luid keffend door de ring.

Hoewel jij dus geen grote bekende showhond geweest bent hebben je nakomelingen daar wel voor gezorgd. Voor jouw eerste nest gingen we naar de bekende Engelse Cairn Terrier kennel Uniquecottage. Daar hadden we Ch. Uniquecottage Tidy Shoes uitgezocht als vader van jouw eerste nest. Uiteindelijk bleek dat een beslissing te zijn die bepalend is geweest voor de huidige Splinterhill generaties. Zonder jou waren we niet gekomen waar we nu zijn.

Eind 2016 werd je ziek, we dachten dat we je zouden verliezen. Na onderzoek bleek je een grote tumor te hebben die tegen je bekken aandrukte. Je had veel pijn. Na echo en röntgenonderzoek vertelde de dierenarts dat hij een operatie niet aandurfde. Goede raad was duur. Als er een kans was op herstel wilden we je die natuurlijk geven. We vroegen Yvo’s broer Marco, die als dierenarts in Canada heel veel chirurgisch werk doet, om raad Toevallig kwam hij in die tijd met zijn vrouw naar Nederland en na bestudering van de echobeelden zei hij dat hij de operatie wel kon uitvoeren. De voorwaarde was dat ik een operatiekamer zou regelen…. Gelukkig was onze dierenarts Harold Surstedt van Dierenartspraktijk Crimpenerwaert in Lekkerkerk bereid om zijn operatiekamer en team aan Marco beschikbaar te stellen. Samen met Harold opereerde Marco jou. Het was een zwaardere operatie dan gedacht omdat eerst de baarmoeder verwijderd moest worden voordat ze bij de tumor konden komen. Uren later kwam Marco met je terug, het had lang geduurd maar de operatie was goed verlopen. Het bleek een zeer kwaadaardige tumor te zijn, die wel groeit maar niet heel snel. Uit het pathologisch onderzoek kwam daarom de conclusie: de kans dat je ermee dood gaat is groter dan dat je eraan dood gaat. Je herstelde razendsnel en zette je leventje voort alsof er niets was gebeurd.

Je verhuisde gewoon mee naar Stroe en genoot van het zonnetje, was graag in de tuin. Jij was de eerste die de ree spotte die door het raam naar binnen stond te kijken. Nog steeds lig je graag op een zonnig plekje buiten of in je eigen roze mandje, dat je maar vies vindt ruiken als het weer eens in de wasmachine geweest is. Sinds enige tijd heeft dierenarts Diewertje bepaald dat vers vlees voor jou beter is en dat je dat maar liefst twee keer per dag moet krijgen. Nou Gimmick, je hebt me jaren voor de gek gehouden door pas om 10 uur of half elf op te willen staan. Je liet me denken dat dames op leeftijd uit moesten slapen. Vanaf het moment dat je door had dat er vroeg in de ochtend lekker eten te krijgen was, stond je me ’s ochtends om 7 uur al op te wachten. Rennend, keffend , kwispelend en springend naar de keuken……en op dezelfde manier achter de bak aan naar de gang waar je je eten krijgt.

Gimmick, van harte gefeliciteerd met je 17de verjaardag, we gaan er een mooie dag van maken. We hopen je nog lang in ons midden te houden. Als je fokster, Gerrie, je van boven kan zien weet ze dat je een gelukkig leven hebt en dat wij nog steeds heel blij en dankbaar zijn dat zij jou aan ons heeft toevertrouwd. Het is een voorrecht om een hond als jij te hebben!

Splinterhill Cairn Terriers