Pietertje

Vlak voor haar overlijden maakte mrs Parker Tucker van de welbekende Uniquecottage Cairn Terrier kennel haar dochter duidelijk dat ze wilde dat Zippy terug ging naar Nederland. Vijf jaar daarvoor had zij Zippy van ons gekregen, een pup uit het nest van mijn Gimmick en haar reu Rusty-Back. De opdracht daarbij was dat ik Zippy een paar keer in Nederland moest showen en er nog een nest mee moest fokken. Zip had op Uniquecottage reeds twee nesten gekregen, uit elk nest heeft dochter Ruth nu nog steeds een Cairn-kind en in Australië loopt een hele mooie zoon van haar rond.

De komst van Zip zorgde voor flink wat onrust in mijn eigen groep Cairns. Een vijf jaar oude dame, die de afgelopen vier jaar in een kennel heeft gewoond inpassen in een bestaande groep is niet altijd even makkelijk. Na enkele maanden werd Zip loops en werd gedekt door Lin, qua afstamming in de lijn van Jo en een combinatie die zeker haar goedkeuring zou hebben gehad.

Er werden vijf pups geboren, vier stevige pups en een klein friemeltje, qua gewicht minder dan de helft van zijn broer en zussen. Al snel bleek dat de mini-pup bij de melkbar werd verdrongen door de vier stevige pups. We hebben daarom besloten om de mini met een maagsonde bij te voeren. Eerst elke twee uur en daarna elke drie uur. Daarnaast hebben we hem steeds bij mama Zip aangelegd. Langzamerhand ging mini groeien. Op een van de momenten dat ik met Jesse de kleine pup de sonde gaf kwam op de televisie de reclame van pindakaas met kleine Pietertje van den Hoogenband die heel slecht is in voetballen en vervolgens in de sloot springt om als een raket weg te zwemmen. Op dat moment heb ik tegen mini Cairn gezegd: doe jij nu net als Pietertje van den Hoogenband dan word je vast net zo sterk en groot. Zo’n kleine pup is toch altijd voor ons een zorgenkind, je wilt zo verschrikkelijk graag dat zo’n pup het redt.

Pietertje
Kleine Pietertje (rechts) met grote broer

Het zal duidelijk zijn, vanaf dat moment had  ini een naam: Pietertje. Pietertje groeide, at, groeide nog meer, nam een voorbeeld aan Pietertje van den Hoogenband en met 8 weken deed Pietertje niet meer veel onder voor zijn nestgenoten. Net als broertje en zusjes vertrok ook Pietertje naar zijn nieuwe baas, die heel gelukkig was met de pup. Pietertje werd Charlie…. Als je nu Charlie terug ziet kun je je niet meer indenken dat hij ons Pietertje is geweest waar we ons zo ongerust over hebben gemaakt. Pietertje is echt Pieter geworden! Charlie komt regelmatig op de evenementen van de Cairn Terrier Club en het is een flinke stevige Cairn geworden, maar toch: hij blijft ons Pietertje! Op de kerstkaart die we dit jaar van zijn baasjes kregen stond ook de naam van Charlie maar tussen haakjes stond achter zijn naam: PIETERTJE!