Splinterhill’s Dutch Gold neemt afscheid van de showring

Het weekend van de Winnershow 2013 in Amsterdam was voor Dutch voorlopig het afscheid van het showgebeuren. Zijn afscheid was mooier dan we ooit hadden durven hopen. Tijdens de Eendaagse, de show die een dag voor de Winner werd georganiseerd, won Dutch onder keurmeester Gabi van Ruiten-Hajnova het CAC en CACIB en werd Beste van het Ras. Een dag later keurde Joke Bode-van de Meeberg de Cairns op de Winner met voor Dutch het reserve CAC en reserve CACIB. Een afscheidsronde om trots op te zijn.

Splinterhill's Dutch Gold

Dutch werd geboren op 7 februari 2008, zoon van Kamp. Sire James von Lochnagar en Splinterhill’s Zus en Zo. Ik was helemaal niet van plan een pup te houden …. Het liep echter anders. Dutch was besproken, maar de toekomstige eigenaar liet weten van de koop van de pup af te zien omdat haar zoontje toch liever een poes wilde hebben …. Inmiddels was Dutch bijna 7 weken oud en hij zag er zo leuk en zelfbewust uit dat we voor de bijl gingen en besloten Dutch te houden, ondanks mijn uitspraak dat ik na Jumbo en Celtic nooit meer een reu zou houden.

Dutch bleek een geboren shower te zijn, die tentoonstellingen erg leuk vond. Hij heeft altijd genoten van zijn dagjes uit en maakte van elke show een feestje. Zag overal de lol van in en straalde dat ook in de ring en aan de kant van de ring uit. Acht maanden oud behaalde hij zijn eerste grote succes: op de tentoonstelling in Zwolle 2008 showde Annie Besselink hem voor mij in de puppy-eindkeuring. Dutch werd daar best puppy in show. Martin van de Weijer, die daar de keuringen volgde, zei tegen Annie: “jij hebt daar een toekomstig toppertje in je handen” en daarin bleek hij gelijk te hebben. Dutch behaalde zijn Nederlandse Jeugdkampioenstitel en won uiteindelijk 45 kampioenschappen en 23 reserve kampioenschappen in vele landen. Dit leidde tot een scala aan definitieve kampioenstitels: Nederlands, Internationaal, Belgisch, Deens, Luxemburgs, Portugees, Gibraltar, Kroatisch, Macedonisch, Montenegro, Azerbeidjaans, San Marino, Kaukasus , Moldavisch en Georgiaans Kampioen. Er was een kampioenstitel, waarbij Dutch veel moeite moest doen om die te winnen…. De aanhouder wint en uiteindelijk lukte het hem in september 2013 om alsnog de Luxemburgse titel aan zijn naam toe te voegen. Dutch heeft zowel de CAC show van de Belgische Cairn Terrier Club (onder Sassa Stenroos) als de Kampioenschapsclubmatch van de Nederlandse Cairn Terrier Club (onder Frauke Hinsch en Otto Krcal) gewonnen. Dutch werd na het winnen van de Nederlandse Kampioenschapsclubmatch dan ook Clubwinnaar 2012. Hij heeft diverse groepsplaatsingen zowel in Nederland als in het buitenland veroverd, de leukste daarvan was wellicht het winnen van de Terriergroep op een show van San Marino, waarna Dutch ook nog eens gekozen werd tot twee-na-beste hond van de hele show. Een hele eer was ook dat hij in februari 2013 mee mocht doen aan de prestigieuze Hond-van-het-Jaar show in Amersfoort. Tijdens de Kampioenschapsclubmatch van 2013 viel Dutch de eer te beurt om -na het winnen van het reserve CAC onder Mette Sorum- degene te zijn die de Lochnagar wisseltrofee voor beste zelfgefokte hond in ontvangst mocht nemen. Een klein emotioneel moment voor mij en voor vele anderen. Veel collega-exposanten lieten mij weten het zeer toepasselijk te vinden dat juist Dutch de eerste winnaar van deze trofee mocht zijn ter herinnering aan Annie Besselink.

Al met al bleek Dutch een gouden hondje te zijn, op tentoonstellingen heeft hij zijn beste beentje voorgezet en met heel veel plezier met mij elke weer de sterren van de hemel geshowd. Maar nog belangrijker is dat het als huishond een gouden Cairn is. Vrolijk, slim, ondeugend, stout, aanhankelijk, blij …. De kinderen noemen hem de gekke aap van mama. Splinterhill’s Dutch Gold, een hond van ‘once in a lifetime’.

Dutch, dank je wel voor al je gezelschap, voor de manier waarop je genoten hebt van al je shows en samen met mij bereikt hebt wat ik graag wilde. Eens moet je afscheid nemen van die ring waar je zo graag in loopt en wanneer kan dat beter dan op het hoogtepunt in je carrière? Het jaar 2013 was een topjaar voor je. Je staat heel hoog in de puntentelling voor de beste reu van 2013 van de Nederlandse Cairn Terrier Club. Een enorme prestatie voor een reu van jouw leeftijd met zoveel mooie jonge reuen als concurrenten; hoe hoog zal blijken op de komende ledenvergadering van de NCTC. Het afscheid van de ring is niet voor altijd, vanzelfsprekend mag je nog mee naar de verschillende clubevenementen. Die lol ontnemen we je niet en over twee jaar ben je terug: de veteranenklas wacht dan op je!